Het verschil tussen ISTQB en TMAP certificeringen: waarom beide waardevol zijn!

In de wereld van softwaretesten zijn zowel ISTQB als TMAP certificeringen waardevolle en erkende certificeringen. Deze certificeringen helpen test professionals en organisaties de kwaliteit van hun testprocessen te verbeteren en meer waarde te leveren binnen ontwikkeltrajecten. Hoewel ze verschillen in focus en aanpak, vullen ze elkaar goed aan, en het behalen van beide certificaten kan je een breder perspectief en diepgaande kennis in de testwereld bieden.

Wat is ISTQB?

De ISTQB (International Software Testing Qualifications Board) biedt een internationaal erkend certificeringsprogramma voor testers op verschillende niveaus. Het is vooral gericht op het bieden van kennis over testmethoden en technieken, en hoe deze systematisch kunnen worden toegepast in verschillende contexten. ISTQB-certificeringen worden wereldwijd erkend, wat het bijzonder waardevol maakt voor testers die werken in internationale organisaties of teams.

ISTQB-certificeringen zijn onderverdeeld in drie niveaus:

1. Foundation Level: Gericht op beginnende testers, met een focus op de basisprincipes van testen.

2. Advanced Level: Voor ervaren testers, testmanagers of testanalisten die dieper willen ingaan op testtechnieken, processen en management.

3. Expert Level: Ontworpen voor testprofessionals die een expert willen worden op specifieke gebieden zoals testmanagement, procesverbetering, of testautomatisering.

ISTQB is ideaal voor testers die op zoek zijn naar een gestructureerd en wereldwijd erkend certificeringspad, met een nadruk op theorie en methodiek. Het programma biedt de mogelijkheid om je carrière op te bouwen en diepere kennis te verwerven door middel van gelaagde niveaus.

Wat is TMAP?

TMAP (Test Management Approach) is een uitgebreide testmethodologie die is ontwikkeld in Nederland, en inmiddels wereldwijd wordt toegepast, vooral binnen agile en DevOps omgevingen. In tegenstelling tot ISTQB richt TMAP zich niet alleen op het testproces zelf, maar op het gehele kwaliteitsmanagement van een softwareontwikkelingsproject.

TMAP biedt een complete aanpak voor continuous quality engineering en zorgt ervoor dat kwaliteitsmanagement wordt ingebouwd in elke fase van het ontwikkeltraject. Het gaat verder dan het enkel uitvoeren van tests, en benadrukt dat kwaliteitsborging een verantwoordelijkheid van het hele team is.

Belangrijke TMAP certificeringen:

1. TMAP: Quality for Cross-functional Teams: Gericht op agile teams en DevOps-omgevingen, met een focus op samenwerking en kwaliteitsbewaking binnen het gehele ontwikkelproces.

2. TMAP: Quality & Test Engineering: Een bredere benadering van testengineering binnen een kwaliteitsgerichte softwareontwikkeling.

TMAP is bijzonder geschikt voor organisaties en testers die werken in moderne omgevingen, waarbij continue kwaliteit en samenwerking tussen verschillende rollen centraal staat.

De Verschillen tussen ISTQB en TMAP

Hoewel beide certificeringen gericht zijn op kwaliteitsverbetering, zijn er enkele duidelijke verschillen:

  • Focus en Scope:

ISTQB richt zich voornamelijk op testmethoden en -technieken en biedt een theoretisch raamwerk voor het gestructureerd uitvoeren van tests.

TMAP gaat verder door testing te integreren in het hele kwaliteitsproces van softwareontwikkeling. Het is vooral relevant in agile en DevOps-contexten.

  • Certificeringsstructuur:

ISTQB heeft een gestructureerde opzet met niveaus (Foundation, Advanced, Expert) die progressieve kennis bieden.

TMAP richt zich op bredere benaderingen zoals “Cross-functional Teams” zonder een strikt gelaagd certificeringssysteem.

  • Praktische toepassing:

ISTQB biedt een theoretische basis die toepasbaar is in diverse contexten.

TMAP is sterk gericht op de integratie van kwaliteit in elke stap van softwareontwikkeling en is vaak praktischer in een agile/DevOps omgeving.

Waarom beide certificeringen waardevol zijn?

Hoewel ISTQB en TMAP verschillen in focus, vullen ze elkaar uitstekend aan. Hier zijn enkele redenen waarom het waardevol kan zijn om beide certificeringen te behalen:

  • ISTQB biedt een sterke theoretische basis: Het helpt je begrijpen hoe tests gestructureerd en uitgevoerd moeten worden in verschillende contexten. Dit is vooral nuttig voor het opbouwen van een solide testfundament en het leren van gestandaardiseerde testtechnieken.
  • TMAP biedt een bredere kijk op kwaliteit: Door TMAP te volgen, leer je hoe testing en kwaliteitsmanagement kunnen worden geïntegreerd in elke fase van softwareontwikkeling. Dit is vooral nuttig in agile en DevOps omgevingen, waar continue kwaliteit en samenwerking cruciaal zijn.

Door beide certificeringen te behalen, vergroot je je kennis zowel op theoretisch als op praktisch vlak. Je kunt niet alleen beter testen uitvoeren, maar ook bijdragen aan de bredere kwaliteitsborging in een ontwikkelteam.

Welke certificering past bij jou?

Ben je nieuw in testen of zoek je een gestructureerde manier om je kennis te ontwikkelen? Dan is ISTQB de ideale keuze. Werk je in een agile of DevOps-omgeving en wil je meer leren over kwaliteitsbeheer in het hele team? Dan is TMAP een uitstekende optie.

Conclusie

ISTQB en TMAP zijn beide waardevolle certificeringen voor testers en kwaliteitsprofessionals. Waar ISTQB je een solide theoretische basis biedt, helpt TMAP je om kwaliteitsmanagement te integreren in elk aspect van softwareontwikkeling. Door beide certificeringen te behalen, beschik je over een breed scala aan vaardigheden en kennis die je in staat stellen om niet alleen een uitstekende tester te zijn, maar ook een expert in kwaliteitsbeheer.

Wil je meer weten over hoe ISTQB en TMAP je carrière kunnen versterken? Neem vandaag nog contact op met IT4People en ontdek welke training het beste bij jou past!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *